Dumma rutiner

Jag har tänkt på det där om varför man gör vissa saker. Helt vanliga vardagliga grejer som blivit en slags rutin och sen fortsätter man med det i tid och evighet. 

Första grejen jag frågade mig själv var: varför dricker jag kaffe egentligen? Varje morgon vid kaffemaskinen på väg till kontoret fyllde jag en mugg kaffe med mjölk.

Varje förmiddag gick jag och hällde ut två tredjedelar som kallnat för att jag aldrig drack upp det.

Vid lunchtid samma sak. En mugg kaffe med lite mjölk. Sörplade i mig pytte lite. Muggen stod där på skrivbordet och innehållet kallnade och det åkte ut i vasken.

Efter 25 år slutade jag hälla ut kaffet. För att jag slutade hämta kaffe.

En annan grej. Varför i alla sina dagar rollar jag med deon tre gånger fram och tillbaka i armhålan. Varje dag. Utan att ens fundera över ifall jag verkligen behöver använda deo varje dag. Utan att ens ta reda på det.  Dessutom är ju antiperspiranterna överdrivet effektiva. På vissa står det ”48h”. Inte ens då trappade jag ner rollandet.

Förrän för ett år sedan när jag inte vill använda antiperspirant (aluminium chlorid) på min hud längre. Jag slutade med deo helt i en dryg vecka utan att jag märkte någon skillnad. Sedan började jag köpa en helt naturlig deodorant med antiperspirant-effekt, men 100% fri från aluminiumklorid och liknande kemikalier.

Här har vi den. Superdryg, supereffektiv och supermild.

Fler dumma rutiner

Schamponera håret två gånger varje gång man tvättar håret. Varför det?  Ja men det säger ju aaaalla att man ska göra. Det gjorde jag också. Tills för fyra – fem år sedan. Jag hade 74 cm hår då. Långt, tjockt hår med självfall. Det enda jag använde i håret var schampo, balsam, inpackning. Aldrig några stylingprodukter.

En dag för fyra – fem år sedan när jag stod där med lödder rinnande ner överallt funderade jag på varför man ska schamponera två gånger. Jag bestämde mig för att det är schamopo-industrin som tutat i alla – inklusive frisörerna – att håret ska tvättas två gånger efter varandra. Man ska ju tänka på sin business och sälja sälja sälja.

Som den kärring mot strömmen jag är så slutade jag med det och schamponerade bara 1 gång istället. Jag märkte ingen skillnad. Håret blev hur rent som helst. Jo, en skillnad märkte jag: schampot och balsamet räckte dubbelt så länge. 

Medan ämnet nu handlar om håret och schamponering så funderade jag på varför jag egentligen tvättade håret varannan eller var tredje dag.  Varför gjorde jag det?  Behövs det så ofta?

Det är också en grej som går på rutin. Jag slutade med den rutinen. Tvättade det var fjärde dag under några veckor, sedan var femte dag under några veckor tills jag märkte att det räckte med att tvätta håret var femte eller sjätte dag. UTAN att håret blev fult, fett, eller luktade obehagligt. Jag bad min dåvarande man göra stickprov med sin näsa hahaha. Klart godkänt.

Här har vi håret.

Schamponera var sjätte dag fortsatte jag med fram till för ganska exakt två år sedan när jag rakade av mig mitt 74 cm långa hår. Jo det gjorde jag. Från 74 cm till totalt skallig utan ens någon stubb. Egentligen inte frivilligt. Eller jo, men mest nej.

Jag fick bröstcancer, opererade bort all cancer och ena bröstet. Två dagar innan första cellgiftbehandlingen rakade jag bort rubbet. Det skulle ju ändå lossna och jag är för bekväm av mig att inte gitta rensa avloppet under badkaret från 74 cm långa hårtussar.

Här har vi det resultatet.

Nu har jag hår igen. Tjockt hår. Fast betyyyydligt kortare. Använder betyyyydligt mer stylingprodukter för att det är nödvändigt just nu. Så verkar livet vara som korthårig. Jag har ju ingen erfarenhet eftersom jag alltid varit långhårig.  Sååå nu är jag tillbaka och behöver tvätta håret var tredje dag. Endast på grund av stylingprodukterna.

Och nu är det så här fast lila.

9 reaktioner till “Dumma rutiner”

 1. Bra funderingar. Jag har funderat på samma sätt och tvättar numera håret med schampo en gång i veckan, använder deo (samma som du har) då och då och har liknande tankar om kaffet. Den enda kopp jag dricker upp är min morgonkopp så varför tar jag fler på jobbet?

  Kul med en ny blogg. jag har ju mitt vanliga liv här
  https://mittlivsommedelalders.com/

  Gillad av 1 person

  1. Ja man kan verkligen undra varför man håller på så där.
   Jag kände det var dags med en blogg som inte har med C att göra.
   Jag tror jag följer din blogg fast jag ska dubbelkolla 🙂

   Gilla

   1. Det vill man inte. Ser så många på insta som haft cancer som hamnat i en nedåtgående spiral efter C med depressioner och tunga tankar om livet. Där vill jag inte hamna. Det får räcka nu. Ev nya besked tar jag då, inte nu.

    Gilla

   2. Vi är sååå lika du och jag. Man måste bestämma sig vad meningen med livet är. Aldrig ta ut olycka i förskott. Aldrig!

    Jag känner en som är i ett liknande träsk men av annan anledning än C. Älter det som varit och vägrar tillåta se ljusning och positiva saker utan påverkan av lyckopiller.
    Sån ska vi aldrig bli!

    Gillad av 1 person

   3. När min fysioterapeut föreslog antidepressiva i höstas eftersom hon tyckte att antihormoner och antidepressiva borde tas tillsammans så ökade jag istället träningsdosen eftersom det finns undersökningar på att lättare nedstämdhet kan botas med motion och det hjälpte rätt så snabbt plus att det förde andra saker med sig 🙂

    Gillad av 1 person

   4. Perfekt med träning. Du är helt klart på rätt spår. Usch för antidepressiva. Jag instämmer. All form av träning eller motion sätter fart på endorfinerna och allt positivt i huvudet och kroppen. Jag och några vänner ska börja med linedancing till våren/ sommaren 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s